Omlet a’la pizza dla amatorów warzyw.
Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Aga ma smaka
- 20 brukselek
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 15 zielonych oliwek bez pestek
- 3 ząbki czosnku
- 8 jajek
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy: sól morska, kurkuma, lubczyk
Przygotowanie
Warzywa obrać i umyć. Brukselkę pokroić w plasterki, marchewkę obieraczką w cienkie niezbyt długie plastry, paprykę pokroić w kostkę. Całość wrzucić do większej miski, dodać oliwki.
Jajka wbić do osobnego naczynia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (powinno ich być sporo, by smak omleta był zdecydowany). Wszystko razem ubić.
Masę jajeczną wlać do miski z warzywami, dobrze wymieszać.
Przygotować prostokątna formę do zapiekania. Wyłożyć ją papierem i posmarować oliwą. Wlać warzywa z jajkami i zapiekać w 180'C około 20 minut. Gotowy omlet zwilżyć z wierzchu resztą oliwy. Podawać na ciepło.
Skomentuj ten przepis