Pieczona ciecierzyca - przepis

Pieczona ciecierzyca

Świetna zdrowa przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Ja dziś proponuję w wersji lekko pikantnej.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (4 głosów, ocena: 4,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 12 godz
  • Czas gotowania: 1,5 godz
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 400 g suszonej ciecierzycy
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc. Ugotować w wodzie w której się moczyła wg przepisu na opakowaniu. Nie solić. Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać. Ciecierzycę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 40 minut. Co jakiś czas przemieszać (uważać by się nie spaliła).

Tagi:

komentarze 2

  1. Nashelly 31 stycznia 2014 at 20:35 Reply

    SUper przekąska 😉

  2. iza 3 lutego 2014 at 16:52 Reply

    lubię takie przekąski

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *