Świetna zdrowa przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Ja dziś proponuję w wersji lekko pikantnej.
Składniki
- Czas przygotowania: 12 godz
- Czas gotowania: 1,5 godz
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Cafe Babilon
- 400 g suszonej ciecierzycy
- 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
Ciecierzycę opłukać i namoczyć na noc. Ugotować w wodzie w której się moczyła wg przepisu na opakowaniu. Nie solić. Osączyć na sicie i lekko przestudzić.
Przyprawy wymieszać z oliwą, dodać do ciecierzycy i dokładnie wymieszać. Ciecierzycę rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 40 minut. Co jakiś czas przemieszać (uważać by się nie spaliła).
Tagi: ciecierzyca
SUper przekąska 😉
lubię takie przekąski