Pieczone kasztany - przepis

Pieczone kasztany

Pieczone jadalne kasztany to przekąska, która świetnie smakuje jedzona na świeżym powietrzu, kiedy jest zimno a ona parzy dłonie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by pieczone kasztany przygotować samodzielnie, w domu. Tym bardziej że są coraz częściej dostępne w naszych sklepach.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10
  • Czas gotowania: 30
  • Poziom trudności: łatwe
  • jadalne kasztany w ilości dowolnej

Przygotowanie

Umyte i osuszone kasztany układamy na desce płaską stroną w dół i nacinamy ostrym nożem na krzyż (dzięki temu lepiej się ugotują, łatwiej je obrać i zwiększający swą objętość środek nie rozerwie ich w niekontrolowany sposób). Następnie kasztany układamy w garnku nacięciem w dół i delikatnie zalewamy wrzątkiem tak, by się nie poodwracały. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odcedzamy i lekko studzimy. Potem przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy nacięciem do góry i pieczemy 15 minut na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 220’C. Lekko studzimy, obieramy i jemy na ciepło. Smacznego!

Tagi: , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *