Pijak - przepis

Pijak
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (Oceń ten przepis!)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
    Biszkopt
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Krem
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jaja
  • olejek migdałowy
  • 1 szklanka wódki
  • 1 duże opakowanie herbatników

Przygotowanie

Biszkopt. Mąki wymieszać z proszkiem. Jaja ubijać z cukrem kilka minut. Na koniec do masy na małych obrotach dodać mąki z proszkiem. Wlać na blachę wyłożoną papierem.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w 180' 25-30 minut.

Krem. Margarynę utrzeć. Jaja całe ubić z cukrem. Dodawać do margaryny. Ciągle ucierając dodać olejek.

Biszkopt przekroić. Na dolną część wyłożyć połowę kremu. Na krem ciastka mocno nasączone wódką. Na ciastka resztę kremu. Wszystko przykryć drugim kawałkiem biszkopta.

Można polać polewą czekoladową

Najlepiej jak ciasto postoi i zmięknie w chłodzie przed podaniem.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *