Składniki
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Marysia K.
- niewielka polędwica
- 3 średnie cebule
- 3 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- garść suszonych śliwek
- odrobina oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwicę pomazać olejem i oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na naczyniu żaroodpornym. Obrać warzywa. Cebule pokroić w ćwiartki, marchewki wzdłuż i potem na 2-3 części. Czosnek, marchewki, cebule i śliwki dorzucić do polędwicy, po wierzchu polać lekko olejem. Piec w temperaturze 190'C około godziny.
Całość ma ciekawy, słodkawy smak. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, które można pokroić w ćwiartki, pomazać w misce olejem i ulubionymi przyprawami i piec przy okazji na blaszce 30 minut przed końcem upieczenia polędwicy.
Skomentuj ten przepis