Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie - przepis

Polędwiczki wieprzowe w czerwonym winie
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (5 głosów, ocena: 3,60)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • niewielka polędwica wieprzowa (ok. 300g)
  • 250ml wytrawnego czerwonego wina
  • olej do smażenia
  • woda
  • mąka do obtoczenia
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie

Polędwiczki marynujemy w mieszance oliwy z solą, pieprzem i tymiankiem (najlepiej pozostawić polędwicę w marynacie na całą noc w lodówce). Następnie kroimy mięso na plastry grubości 1cm i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania lekko chrupiącej skórki. Do usmażonych polędwiczek dolewamy wino i ewentualnie wodę, gotujemy chwilę, aż powstały sos zacznie gęstnieć. Pamiętajmy, że polędwiczki powinny być duszone bardzo krótko.

Tagi: ,

komentarze 3

  1. Dori 17 stycznia 2014 at 15:28 Reply

    Na załączonym zdjęciu danie wygląda znakomicie. W rzeczywistości jest nie do zjedzenia! Zdecydowanie odradzam!

  2. Olga 24 stycznia 2015 at 10:27 Reply

    Nie zgadzam się z poprzedniczką, polędwiczki wychodzą bardzo smaczne i oryginalne. U mnie na plus, bardzo polecam! 🙂

  3. Anonim 12 lutego 2015 at 09:58 Reply

    Pycha! zawsze robie z winem i sa super!!!!!

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *