Składniki
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Karolina O.
- niewielka polędwica wieprzowa
- 3 marchewki
- 1 cebula
- garść posiekanego koperku (opcjonalnie)
- mąka do obtoczenia mięsa
- 3 łyżeczki chrzanu
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- olej do smażenia
- woda
Przygotowanie
Polędwicę pokroić w plastry, delikatnie rozbić pięścią, doprawić solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące. Na dużej głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć polędwicę około minuty z każdej strony. Zmniejszyć ogień i dorzucić pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i zalać wodą tak, aby wszystko przykryła. Dodać 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie i 5 ziaren czarnego pieprzu. Dusić na małym ogniu około 30 minut aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać 3 łyżeczki chrzanu i posiekany koperek.
Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
Skomentuj ten przepis