Składniki
- Czas przygotowania: 1 godz
- Czas gotowania: 15 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Magda J-W
- 2 szklanki pszennej mąki plus trzy łyżki do przygotowania rozczynu
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 jajka
- dwie łyżki cukru
- dwie łyżki roztopionego masła
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do wyrośniętych drożdży. Dodać też przesianą mąkę i masło a na koniec ubite białka i delikatnie wymieszać. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki, posypać cynamonem. Dodać do wyrośniętego ciasta, delikatnie zmieszać.
Smażyć racuchy na złoty kolor.
Skomentuj ten przepis