Składniki
- Czas przygotowania: 20 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4-5
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 1 mały filet indyka, około 600 g
- 1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 100 g szynki parmeńskiej lub innej suszonej; lub cieniutko pokrojonego boczku - jeśli lubimy
- opcjonalnie - świeże zioła np. tymianek, rozmaryn
- 200 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- skórka starta z 1/2 mandarynki
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 4 pełne łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 szklanka (250 ml) czerwonego wytrawnego wina
- skórka starta z 1/2 mandarynki + sok
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Nadzienie
Sos śliwkowy z czerwonego wina
Przygotowanie
Filet indyka położyć na desce, wykroić ze środka polędwiczkę. Pozostały większy filet włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozbić tłuczkiem na dwa razy cieńszy filet (około 1,5 cm). Oprószyć go solą morską, suszonym estragonem i wysmarować 1 łyżką oliwy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Nadzienie: suszone śliwki posiekać, dodać masło, powidła, skórkę z mandarynki i przyprawę korzenną, wymieszać.
Nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego boku filetu w około 1/3 odległości od brzegu. Zwinąć filet w roladkę, następnie zawinąć w plasterki szynki, tak aby w miejscu łączenia filetu nie było złączenia szynki.
Położyć na blaszce do pieczenia, posmarować pozostałą 1 łyżeczką oliwy i posypać listami ziół jeśli ich używamy. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w szerokim garnku i zagotować. Gotować przez około 5 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje.
Roladę wyjąć z piekarnika i po odczekaniu kilku minut pokroić na porcje. Podawać z sosem w oddzielnej miseczce. Roladkę polać sosem dopiero przed podaniem, najlepiej już bezpośrednio na talerzu, dzięki temu sos nie zabarwi mięsa.
Podawać z ryżem i surówką.
Skomentuj ten przepis