Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 45 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 300g ryżu (najlepiej delikatnego białego, u mnie jaśminowy)
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 6 dużych soczystych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć naprzemiennie ryż i jabłka (ilość warstw zależy od naczynia, w wyższym a mniejszym będzie więcej), posypać cynamonem. Zapiekać w zamkniętym naczyniu około 30 minut w temperaturze 200'C.
Skomentuj ten przepis