Ryż zapiekany z jabłkami - przepis

Ryż zapiekany z jabłkami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 45 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • 300g ryżu (najlepiej delikatnego białego, u mnie jaśminowy)
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 6 dużych soczystych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu w wodzie z dodatkiem mleka i cukru waniliowego. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć naprzemiennie ryż i jabłka (ilość warstw zależy od naczynia, w wyższym a mniejszym będzie więcej), posypać cynamonem. Zapiekać w zamkniętym naczyniu około 30 minut w temperaturze 200'C.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *