Ryż zapiekany z kalafiorem i szpinakiem - przepis

Ryż zapiekany z kalafiorem i szpinakiem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 55 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • warzywa na bulion: 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora, 3 gałązki natki pietruszki, 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki szafranu, 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy
  • 450 g mrożonego kalafiora podzielonego na różyczki
  • duża garść świeżego szpinaku)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 200 g ryżu długoziarnistego basmati
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 - 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Ugotować bulion: do garnka wlać 3 szklanki wody, włożyć obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, opłukanego pora, natkę pietruszki i czosnek. Dodać przyprawy: sól i pieprz, szafran, kmin rzymski i koper włoski, zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez około pół godziny aż warzywa będą miękkie. Wyjąć pora, czosnek i natkę, resztę warzyw zachować w bulionie.
Różyczki kalafiora wyłożyć na sitko i zalać ciepłą wodą, odstawić. Szpinak opłukać.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Do żaroodpornego garnka o średnicy około 24 cm włożyć masło, podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę i zeszklić ją. Dodać kurkumę, wymieszać, przesunąć cebulę na bok a w wolne miejsce włożyć mięso. Zwiększyć ogień ab mięso ładnie i równomiernie się obsmażyło.
Po około 3 - 5 minutach smażenia, gdy mięso będzie całkowicie obsmażone, wsypać suchy ryż, doprawić solą i smażyć razem przez około 2 minuty mieszając. Wlać bulion razem z marchewką, włożyć różyczki kalafiora tak aby przykryte były bulionem oraz rodzynki. Delikatnie przemieszać i zagotować na dużym ogniu, przykryć i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wyjąć potrawę z piekarnika, otworzyć, delikatnie przemieszać, włożyć szpinak i z powrotem położyć pokrywę. Po 5 minutach otworzyć i delikatnie przemieszać miękki szpinak z resztą potrawy, skropić oliwą.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *