Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Moje Wypieki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 400 g cukru pudru
- 5 jajek
- 110 g mąki pszennej
- 400 g sera kremowego
- cukier waniliowy
Przygotowanie
Blaszkę 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej.
Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Na masę czekoladową można wyłożyć drobne sezonowe owoce np. maliny.
Skomentuj ten przepis