Przepisy kulinarne z biszkopt
Agrestowiec
Ciasto. Jaja ubić z cukrem. Mąkę, kakao i proszek wymieszać. Dodać do jaj ubitych z cukrem. Piec jak biszkopt (180' 25-30 minut).
Krem. Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Śmietanę ubić i dodać do masy.
Biszkopt przekroić na pół. Część kremu dać do środka, resztę wyłożyć na wierzch. Na masie ułożyć odsączony agrest i bakalie. Całość niejednolicie polać polewą czekoladową.
Pijak
Biszkopt. Mąki wymieszać z proszkiem. Jaja ubijać z cukrem kilka minut. Na koniec do masy na małych obrotach dodać mąki z proszkiem. Wlać na blachę wyłożoną papierem.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w 180' 25-30 minut.
Krem. Margarynę utrzeć. Jaja całe ubić z cukrem. Dodawać do margaryny. Ciągle ucierając dodać olejek.
Biszkopt przekroić. Na dolną część wyłożyć połowę kremu. Na krem ciastka mocno nasączone wódką. Na ciastka resztę kremu. Wszystko przykryć drugim kawałkiem biszkopta.
Można polać polewą czekoladową
Najlepiej jak ciasto postoi i zmięknie w chłodzie przed podaniem.