Przepisy kulinarne z brukselka
Omlet z warzywami
Omlet a’la pizza dla amatorów warzyw.
Warzywa obrać i umyć. Brukselkę pokroić w plasterki, marchewkę obieraczką w cienkie niezbyt długie plastry, paprykę pokroić w kostkę. Całość wrzucić do większej miski, dodać oliwki.
Jajka wbić do osobnego naczynia, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (powinno ich być sporo, by smak omleta był zdecydowany). Wszystko razem ubić.
Masę jajeczną wlać do miski z warzywami, dobrze wymieszać.
Przygotować prostokątna formę do zapiekania. Wyłożyć ją papierem i posmarować oliwą. Wlać warzywa z jajkami i zapiekać w 180'C około 20 minut. Gotowy omlet zwilżyć z wierzchu resztą oliwy. Podawać na ciepło.
Brukselka w sezamie
Brukselkę obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru około 5 minut. Odsączyć z nadmiaru wody i pokroić na pół. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć ok. 7 minut, następnie dosypać ziarna sezamu i smażyć jeszcze ok. 3 minuty. Podawać na ciepło.