Przepisy kulinarne z goździki
Rozgrzewająca herbata
Co zrobić, kiedy przenika Cię chłód i nie masz ochoty wychodzić spod koca? Jak się rozgrzać, gdy wróciłaś do domu… Czytaj dalej »
Do kubka zaparzonej gorącej czarnej herbaty dodaj cynamon, imbir, goździki i pokrojone plastry pomarańczy lub cytryny. Całość możesz dosłodzić miodem lub domowym sokiem malinowym.
Oczywiście, jeśli imbir nie jest Twoim ulubionym smakiem, możesz go pominąć a dodać więcej ulubionych goździków. To Ty decydujesz, jak będzie smakować i pachnieć Twoja herbata. Ma nie tylko rozgrzewać, ale również być smaczna. To Twoja chwila przyjemności.
Grzane wino
Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.