Przepisy kulinarne z krem

Agrestowiec

Ciasto. Jaja ubić z cukrem. Mąkę, kakao i proszek wymieszać. Dodać do jaj ubitych z cukrem. Piec jak biszkopt (180' 25-30 minut).

Krem. Margarynę utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Śmietanę ubić i dodać do masy.

Biszkopt przekroić na pół. Część kremu dać do środka, resztę wyłożyć na wierzch. Na masie ułożyć odsączony agrest i bakalie. Całość niejednolicie polać polewą czekoladową.

Popapraniec

Ciasto. Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem. Na końcu powoli mieszając dodać olej.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki, a do trzeciej mak.
Ciasta wylać na przemian na blachę. Piec jak biszkopt (180' 25-30 minut).

Krem. Na mleku zrobić budyń. Ostudzony utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy. Resztę rozsmarować na wierzchu.
Na masę wyłożyć dżem, drobno posiekane orzechy i wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki.
Polać nierównomiernie polewą czekoladową i posypać wiórkami.
Odczekać aż trochę zmięknie.

Pijak

Biszkopt. Mąki wymieszać z proszkiem. Jaja ubijać z cukrem kilka minut. Na koniec do masy na małych obrotach dodać mąki z proszkiem. Wlać na blachę wyłożoną papierem.
Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Piec w 180' 25-30 minut.

Krem. Margarynę utrzeć. Jaja całe ubić z cukrem. Dodawać do margaryny. Ciągle ucierając dodać olejek.

Biszkopt przekroić. Na dolną część wyłożyć połowę kremu. Na krem ciastka mocno nasączone wódką. Na ciastka resztę kremu. Wszystko przykryć drugim kawałkiem biszkopta.

Można polać polewą czekoladową

Najlepiej jak ciasto postoi i zmięknie w chłodzie przed podaniem.