Przepisy kulinarne z limonka

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Włożyć do miseczki, doprawić solą, wymieszać z imbirem i czosnkiem oraz mieszanką przypraw w proszku, odstawić (można na noc do lodówki lub w temperaturze pokojowej około 2 - 3 godziny, jeśli nie mamy czasu możemy od razu zacząć przygotowywać danie).
Różyczki kalafiora opłukać i pokroić na mniejsze części. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać masło, włożyć mięso i obsmażać przez około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać (nie musi być dokładnie, mięso później jeszcze się dogotuje w środku). Wyjąć mięso na talerz a na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać kalafiora i zagotować. Doprawić szczyptą soli, dodać cukier i gotować przez około 12 minut lub do czasu aż kalafior będzie prawie miękki.
Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień do minimum i podgrzewać przez około 1 minutę. Na koniec doprawić sokiem z limonki, posypać bazylią i papryczką chili. Podawać z ryżem