Przepisy kulinarne z mleko

Naleśniki

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia. Miksować ok. 40 sekund na obrotach 4. Gotowe ciasto przelać do miski.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni tylko spryskanej lub lekko posmarowanej olejem. Jeszcze ciepłe smarować dżemem, zwijać i od razu podawać.

Makaron zapiekany z kalafiorem

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować aż makaron i kalafior będą miękkie. Ugotowane odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać starty ser i sól do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. W połowie pieczenia można dodać orzeszki pinii.