Przepisy kulinarne z ogórki
Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie umyć. Ułożyć w słoiku razem z koprem, obranym chrzanem i czosnkiem. Przygotować zalewę (czubata łyżka soli na 1l ciepłej wody z kranu). Zalać ogórki i odstawić. Można próbować już następnego dnia.
Sałatka gyros
Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki i posypać przyprawą gyros. Podsmażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Gorące mięso razem z olejem przełożyć do sporej miski. Na to szybko wrzucić cebulę i przykryć czymś, by zmiękła. Po wystygnięciu dodać kukurydzę, drobno pokrojoną kapustę pekińską oraz pokrojone w małe kostki ogórki. Zamieszać. Można doprawić jeszcze pieprzem i solą a także dodać trochę majonezu i/lub ketchupu.
Sałatka grecka
Oryginalna grecka sałatka nie zawiera sałaty. Warzywa są nieobrane, niedbale pokrojone. Feta w grubym plastrze. Doprawiona jest przede wszystkim dużą ilością oregano i skropiona oliwą z oliwek.
Ogórki curry
Ogórki obrać i pokroić na 4 części wzdłuż. Włożyć do słoików. Do każdego słoika wrzucić przyprawy i plaster cebuli. Z wody, octu, cukru, soli i curry przygotować zalewę. Gotować 3 minuty. Zalać słoiki. Gotować je 5 minut.
Świetne jako dodatek do dań zarówno zimnych jak i gorących.
Ogórki chili
Ogórki pokroić na 4 części wzdłuż, zasypać solą. Odstawić na 6 godzin. Odlać wodę. Dodać chili, wciśnięty lub drobno pokrojony czosnek, olej. Wszystko wymieszać. Przygotować zalewę (ocet zagotowany z cukrem). Gorącą wlać do ogórków. Wymieszać. Odstawić na 12 godzin. Nakładać do słoików (dość ściśle, zalewa powinna w całości przykrywać ogórki). Nie gotować. Tak przygotowane ogórki są natychmiast gotowe do jedzenia. Oczywiście spokojnie przetrwają całą zimę, nie muszą być w lodówce.
Ogórki świetnie nadają się jako dodatek do kanapek lub obiadu. Ale uwaga - ostre!