Przepisy kulinarne z sos
Potrawka z kurczaka
Piersi (mogą być z rosołu albo pozostałe z poprzedniego dnia udka) kroimy w paski i gotujemy na rosole razem z marchewkami pokrojonymi w ćwierć plasterki. Po jakimś czasie dodajemy groszek. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Nadal gotujemy przygotowując ciemną zasmażkę, którą następnie zagęszczamy całość.
Świetnie smakuje z ryżem.
Gulasz wołowy
Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, podsmażyć, dodać posiekaną cebulkę i czosnek, podsmażać jeszcze chwilkę. Wlać ok. szklanki wody, wrzucić pieczarki pokrojone w paski, paprykę i ogórki - w kostkę, wsypać przyprawy, dolać wody jeśli trzeba. Dusić, aż mięso będzie miękkie (ok. godziny). Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą.
Sos czosnkowy
Majonez wymieszać ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku.
Najlepiej odstawić na parę godzin aż się przegryzie.