Przepisy kulinarne z truskawki
Koktajl truskawkowy
Truskawki orać, umyć i zblendować razem ze śmietanką. W razie potrzeby delikatnie dosłodzić. Przelać do wysokich szklanek i od razu podać.
Muffinki z truskawkami
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszamy, następnie dodajemy jajko, mleko i olej. Wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w kawałki truskawki i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek napełniamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 25 minut.
Truskawkowy sernik na zimno
Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki.
Twaróg miksować blenderem aż będzie gładki. Dodać cukier wanilinowy i jeszcze przez chwilę razem zmiksować.
Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić. Do galaretki dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.
Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.