Przepisy kulinarne z wanilia

Muffinki waniliowo-kakaowe

Muffinki waniliowo-kakaowe

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier), w drugiej mokre (jajko, mleko, olej). Połączyć mokre z suchymi. Rozdzielić powstałe ciasto na 2 części. Do jednaj dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao, obie zamieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości na przemian (trochę jasnego, trochę ciemnego) i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175'C.
Porcja wystarcza na około 15 muffinek.

Grzane wino

Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy to tańsza, zdrowsza i bardziej aromatyczna alternatywa cukru wanilinowego dostępnego na sklepowych półkach. Do jego zrobienia potrzebny… Czytaj dalej »

Laskę wanilii naciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka a pustą pokroić na kawałki. Ziarenka i kawałki laski wrzucić do pojemnika z cukrem, szczelnie zakręcić i dobrze nim potrząsnąć, by wszystko się wymieszało. Odstawić na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu wstrząsnąć.