Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 1 godz 40 min
- Ilość porcji: 4-6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 250 - 500 ml zakwasu żytniego
- niecałe 2 litry bulionu jarzynowego
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku w łupince
- 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki śmietany kremówki 30%
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pora
- kawałek selera
- 4 gałązki natki pietruszki
- 3 kawałeczki suszonych grzybów
- przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta kminku
- 6 ugotowanych jajek
- opcjonalnie: wydrążony chleb i świeży majeranek
Bulion jarzynowy
Do podania
Przygotowanie
Przygotować bulion jarzynowy. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę, pora i natkę opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać suszone grzybki, listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, sól, cukier, kminek. Zagotować i dalej gotować pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny do miękkości warzyw. Bulion odcedzić do czystego naczynia, z warzyw zachować 1 marchewkę.
Do przecedzonego gorącego bulionu włożyć kiełbasę w całości, ustawić mały ogień i gotować kiełbasę przez około 1 godzinę. Mięso wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Do wywaru z jarzyn i kiełbasy wlać wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek dajemy 1/2 szklanki aby żurek nie wyszedł za kwaśny, później można dodać więcej, do smaku). Dodać majeranek, zmielony pieprz, tarty chrzan i czosnek (najlepiej wcześniej uprażyć go na patelence w łupince, przez około 15 minut na malutkim ogniu). Zupę gotować na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, połowę pokrojonej na plasterki ugotowanej kiełbasy oraz śmietanę (należy ją wcześniej zaprawić, czyli śmietanę wlać do garnuszka i stopniowo dodawać wywar po łyżce i za każdym razem mieszać, przelać do garnka z całym wywarem, wymieszać). Zupę doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem i opcjonalnie ze świeżym majerankiem. Żurek możemy podawać w chlebie.
Tagi: biała kiełbasa, jajka, Wielkanoc
pieknie podany 😉