Żurek - przepis

Żurek
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 1 godz 40 min
  • Ilość porcji: 4-6
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 250 - 500 ml zakwasu żytniego
  • niecałe 2 litry bulionu jarzynowego
  • 500 g surowej białej kiełbasy
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • około 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 łyżki śmietany kremówki 30%

  • Bulion jarzynowy
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3 kawałeczki suszonych grzybów
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 5 ziaren czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, szczypta kminku

  • Do podania
  • 6 ugotowanych jajek
  • opcjonalnie: wydrążony chleb i świeży majeranek

Przygotowanie

Przygotować bulion jarzynowy. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę, pora i natkę opłukać. Wszystkie warzywa włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać suszone grzybki, listki laurowe, ziela angielskie, czarny pieprz, sól, cukier, kminek. Zagotować i dalej gotować pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny do miękkości warzyw. Bulion odcedzić do czystego naczynia, z warzyw zachować 1 marchewkę.
Do przecedzonego gorącego bulionu włożyć kiełbasę w całości, ustawić mały ogień i gotować kiełbasę przez około 1 godzinę. Mięso wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Do wywaru z jarzyn i kiełbasy wlać wstrząśnięty i wymieszany zakwas (na początek dajemy 1/2 szklanki aby żurek nie wyszedł za kwaśny, później można dodać więcej, do smaku). Dodać majeranek, zmielony pieprz, tarty chrzan i czosnek (najlepiej wcześniej uprażyć go na patelence w łupince, przez około 15 minut na malutkim ogniu). Zupę gotować na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodać pokrojoną na plasterki marchewkę, połowę pokrojonej na plasterki ugotowanej kiełbasy oraz śmietanę (należy ją wcześniej zaprawić, czyli śmietanę wlać do garnuszka i stopniowo dodawać wywar po łyżce i za każdym razem mieszać, przelać do garnka z całym wywarem, wymieszać). Zupę doprawić do smaku solą. Podawać z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem i opcjonalnie ze świeżym majerankiem. Żurek możemy podawać w chlebie.

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. dosismakolyki 6 kwietnia 2013 at 21:55 Reply

    pieknie podany 😉

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *