Składniki
- Czas przygotowania: 100 min
- Czas gotowania: 25 min
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Przepisownia
-
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 MT mleka
- 2 jajka
- 70 g miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 torebki cukru waniliowego
- szczypta kurkumy
- szczypta soli
- 40 dkg jagód
- 1 roztrzepane białko jajka do posmarowania bułeczek
Przygotowanie
Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu, mieszamy 3 minuty w temp. 37'C na pozycji 3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 minut na pozycji Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, wykrawamy koła.
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy białkiem, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut).
Pieczemy około 15 minut w temp. 150'C, następnie dalsze 10 minut w temp. 180'C.
Skomentuj ten przepis