Przepisy kulinarne z jagody

Placki jogurtowe z jagodami

W większej misce zmiksować jogurt z jajkami i 4 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.

Jagodzianki

Cukier, drożdże, jajka i mleko umieszczamy w naczyniu, mieszamy 3 minuty w temp. 37'C na pozycji 3-4.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto w ciągu 4 minut na pozycji Interwał.
Ciasto wkładamy do miski nakrywamy i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na stolnicę wsypujemy trochę mąki, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm, wykrawamy koła.
Na tak przygotowane kawałki ciasta nakładamy 1-2 łyżeczki jagód, zlepiamy bułeczki , smarujemy białkiem, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (około 15 minut).
Pieczemy około 15 minut w temp. 150'C, następnie dalsze 10 minut w temp. 180'C.