Składniki
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 1 godz
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- 1-2 duże kapusty pekińskie
- 0,5 kg mielonej wieprzowiny
- 2 woreczki ryżu
- 1 cebula
- kilka pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, malutki przecier pomidorowy
Przygotowanie
Ugotować ryż. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przygotować farsz: mięso, ugotowany ryż i cebulkę z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku zagotować wodę. Odciąć ok. 15-20 największych liści kapusty i sparzyć, aż będą odpowiednio miękkie. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawijać gołąbki.
W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty, na nich zawinięte gołąbki i całość zalać bulionem pomidorowym (woda albo bulion, przecier pomidorowy, przyprawy) tak, żeby praktycznie je zakrył. Dusić pod przykryciem około godzinę na małym ogniu.Podawać z sosem pomidorowym.
Pozostałą kapustę można zużyć do przygotowania sałatki np. z kukurydzą i oliwą.
Tagi: kapusta pekińska, mielone, ryż
Skomentuj ten przepis