Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (3 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Ilość porcji: 6
  • Poziom trudności: łatwe
  • 1-2 duże kapusty pekińskie
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • kilka pieczarek
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz, malutki przecier pomidorowy

Przygotowanie

Ugotować ryż. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przygotować farsz: mięso, ugotowany ryż i cebulkę z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku zagotować wodę. Odciąć ok. 15-20 największych liści kapusty i sparzyć, aż będą odpowiednio miękkie. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawijać gołąbki.
W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty, na nich zawinięte gołąbki i całość zalać bulionem pomidorowym (woda albo bulion, przecier pomidorowy, przyprawy) tak, żeby praktycznie je zakrył. Dusić pod przykryciem około godzinę na małym ogniu.
Podawać z sosem pomidorowym.

Pozostałą kapustę można zużyć do przygotowania sałatki np. z kukurydzą i oliwą.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *