Gołąbki z kapusty pekińskiej - przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej
Pinterest
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 5,00)
Loading ... Loading ...

Składniki

  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • duża kapusta pekińska
  • 0,5 kg mielonej wieprzowiny
  • 2 woreczki ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, malutki przecier pomidorowy

Przygotowanie

Wymieszać na farsz mięso, posiekaną drobno cebulę, sprasowany czosnek i surowy ryż. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku zagotować wodę. Odciąć ok. 15 największych liści kapusty i każdy parzyć we wrzątku 10-15 sekund trzymając za twarde końce. Po sparzeniu końce (kilka cm) odciąć i wyrzucić. Na każdy liść nakładać trochę farszu (pamiętać, że ryż spęcznieje) i zawijać.
Zawinięte gołąbki ułożyć w garnku i zalać bulionem pomidorowym (w uproszczeniu: woda + kostka rosołowa + przecier pomidorowy) tak, żeby praktycznie przykrył gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut na średnim ogniu.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.