Propozycja pysznej, zdrowej i pożywnej jesiennej zupy.
Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 45 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Aga ma smaka
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 ząbek czosnku
- 3 niewielkie ziemniaki
- 1 opakowanie kiełków warzyw strączkowych
- przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, papryka słodka i ostra, kurkuma, majeranek, rozmaryn, 1 liść laurowy, lubczyk)
- oliwa
Przygotowanie
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na 1-2 łyżkach oliwy. Kiedy będzie miękka, dorzucić starte na tarce z grubymi oczkami marchewki, pietruszkę i seler. Zalać wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem i papryką oraz sporą ilością kurkumy, liściem laurowym i natką pietruszki. Po około 15 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełki, zeszklony przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Gotować do miękkości ziemniaków.
Tagi: kiełki
Skomentuj ten przepis