Przepisy kulinarne z kiełki

Zupa krem z marchewek

W garnku rozpuścić masło. Chwilę podsmażyć na nim cały czas mieszając pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i zalać gorącym bulionem. Doprawić kminem, wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż marchewka zmięknie. Zestawić z ognia, doprawić pieprzem, wlać śmietankę i zblendować.
Podawać z kostkami fety, kiełkami i uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni.

Jesienna zupa z kiełkami

Propozycja pysznej, zdrowej i pożywnej jesiennej zupy.

Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na 1-2 łyżkach oliwy. Kiedy będzie miękka, dorzucić starte na tarce z grubymi oczkami marchewki, pietruszkę i seler. Zalać wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem i papryką oraz sporą ilością kurkumy, liściem laurowym i natką pietruszki. Po około 15 minutach gotowania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełki, zeszklony przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Gotować do miękkości ziemniaków.