Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cukinia (najlepiej żółta)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy: słodka papryka w proszku, domowa vegeta albo pieprz i sól
- mąka
Przygotowanie
Mięso umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i łyżką mąki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Krótko podsmażyć na rozgrzanym w dużej patelni oleju, następnie podlać wodą do przykrycia mięsa i dusić do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, pokrojoną w słupki marchewkę i w pół krążki cebulę. W razie potrzeby uzupełnić wyparowaną wodę i dusić całość na małym ogniu do miękkości warzyw, ok. 10-15 minut. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą, zagotować, posypać natką pietruszki i szczypiorkiem i zamieszać.
Podawać z kaszą.
Skomentuj ten przepis