Zupa z soczewicą i warzywami - przepis

Zupa z soczewicą i warzywami

Kolejny pomysł na jesienną pyszną, rozgrzewającą zupę.

słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bardzo mały seler
  • 1 marchewka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki curry, pieprz cayenne (opcjonalnie)
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlać 1,5 l wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone w kostkę seler i marchewkę a po chwili również pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, dolać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Dodać majeranek, oregano, słodką paprykę i curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa jest tylko dla dorosłych, można dodać również pieprz cayenne.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *