Ryż zapiekany z mielonym, dynią, pomidorami i soczewicą - przepis

Ryż zapiekany z mielonym, dynią, pomidorami i soczewicą
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (Oceń ten przepis!)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350g mięsa mielonego
  • 100g ryżu (basmati lub jaśminowego)
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 3 szklanki bulionu
  • 2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni
  • 600 g świeżych pomidorów (lub 1 puszka)
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki, czerwonej słodkiej papryki
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania

Przygotowanie

W garnku na oleju zeszklić oliwę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć, następnie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać ryż, soczewicę, znów wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalać gorącym bulionem, dodać dynię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory (bez soku i nasion), wymieszać i zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C (aż ryż będzie miękki). Posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Całość można od początku przygotować w żaroodpornym garnku, nie będzie wtedy konieczne przelewanie.

Tagi: , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *