Składniki
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
-
Sos pomidorowy z mascarpone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mała cebulka, pokrojona w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
- 3 łyżki sera mascarpone
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- około 300 g makaronu pióra
Kurczak
Dodatki
Przygotowanie
Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.
W międzyczasie przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
W międzyczasie ugotować makaron. Podać z kurczakiem i sosem. Jeśli coś zostanie, można wrzucić makaron do sosu i podgrzać następnego dnia.
Tagi: kurczak, makaron, mascarpone
Skomentuj ten przepis