Szybki domowy pasztet, bez zapiekania.
Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 30 min
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Mum and the city
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 20 dkg piersi z kurczaka
- 20 dkg wątróbki drobiowej
- 1 ząbek czosnku
- 50 g masła
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia
- oliwa
Przygotowanie
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę i paprykę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu przyrumienienia. Zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i wątróbkę. W razie potrzeby dolać odrobinę oliwy. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Gotowe mięso również odstawić do wystygnięcia. Połączyć wystudzone warzywa z mięsem, dodać zimne masło i całość zblendować.
Zamiast papryki można dodać inne warzywa (marchewkę, pieczarki, fasolę).
Hej, wlasnie malzonka wprowadzila ten przepis u nas w pensjonacie na kolacje. Dzięki i Zapraszamy.