Pasztet Julii - przepis

Pasztet Julii
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (3 głosów, ocena: 4,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 3 godz.
  • Ilość porcji: 3 podłużne foremki
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 skrzydła z indyka
  • 60dkg boczku świeżego, dość tłustego w 1 kawałku
  • 60dkg karkówki
  • 0,5kg łopatki
  • 30dkg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 2 liście laurowe
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 2 czerstwe bułki
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło lub margaryna do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania foremek

Przygotowanie

Wątróbkę podsmażyć na patelni z cebulami pokrojonymi w piórka.
Do dużego garnka wkładamy skrzydła z indyka w całości oraz boczek, karkówkę i łopatkę pokrojone na kawałki, które zmieszczą się do maszynki do mielenia. Dokładamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy zimną lekko osoloną wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy ok. 1 godzinę. W czasie gotowania kilkakrotnie wyciągamy szumy. Ugotowane mięso wyciągamy do ostygnięcia, wywar zostawiamy.
Przygotowujemy mięso do zmielenia, oddzielamy ze skrzydeł indyczych, wyciągamy chrząstki z boczku itd. Mięso mielimy do sporej miski razem z podsmażoną wątróbką i cebulką. Dodajemy wcześniej namoczone w wywarze bułki i jajka. Całość mieszamy dokładnie ręką dolewając powoli wywar z mięsa, by nie było zbyt suche. Konsystencja powinna być taka, by pasztet nie wylewał się z przechylonej miski ale był luźniejszy niż surowe mięso na kotlety mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką. Mięso przekładamy do foremek do ok. 3/4 wysokości. Pieczemy przynajmniej godzinę w piekarniku nagrzanym do 180'C. Sprawdzamy, kiedy pasztet jest gotowy. Powinien mieć chrupiącą brązową skórkę i wewnątrz być upieczony (sprawdzamy widelcem lub patyczkiem, jak pasztet nie przylega, jest ok).

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *