Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 90 min
- Ilość porcji: 8
- Poziom trudności: łatwe
- 400 g grochu w połówkach
- kawałek żeberek
- 1 marchewka
- 2-3 ziemniaki
- 200 g boczku wędzonego parzonego
- sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie
Umyte żeberka i przepłukany na sicie groch włożyć do sporego garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. godzinę, aż groch zmięknie. Wtedy dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki i gotować jeszcze kilkanaście minut, do miękkości warzyw. W międzyczasie boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać do zupy podsmażony boczek oraz doprawić ją solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze chwilę.
Skomentuj ten przepis