Składniki
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 4 średniej wielkości mocno dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki masła
- garść listków bazylii
Przygotowanie
Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku. Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Zdjąć kurczaka z patelni i położyć na talerzyku.
Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik na kuchence, włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Smażyć na dużym ogniu przez około 2 - 3 minuty (pomidory mają intensywnie bulgotać, na koniec mają zmięknąć ale nie powinny się jeszcze rozpadać, sok z pomidorów na dużym ogniu od razu będzie się redukował i gęstniał).
Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii.
Skomentuj ten przepis