Makaron z bobem i ricottą - przepis

Makaron z bobem i ricottą
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 3,50)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 2
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 porcje makaronu
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine
  • około 1/2 szklanki ricotty (twarożku)
  • 1/2 pęczka (doniczki) świeżej kolendry

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i podsmażyć przez minutę na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę z cytryny. Trzymając patelnię na małym ogniu dodać bób, doprawić solą, pieprzem. Połowę bobu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać makaron, około 2 - 3 łyżki oliwy extra vergine i ewentualnie kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Wymieszać, posypać kolendrą i ricottą. Podawać, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *