Składniki
- Ilość porcji: 2
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 2 porcje makaronu
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa extra vergine
- około 1/2 szklanki ricotty (twarożku)
- 1/2 pęczka (doniczki) świeżej kolendry
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić pozostawiając kilka łyżek wody z makaronu. Na patelni roztopić masło, dodać pokrojony na plasterki czosnek i podsmażyć przez minutę na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać skórkę z cytryny. Trzymając patelnię na małym ogniu dodać bób, doprawić solą, pieprzem. Połowę bobu rozgnieść widelcem, resztę pozostawić w całości. Dodać makaron, około 2 - 3 łyżki oliwy extra vergine i ewentualnie kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Wymieszać, posypać kolendrą i ricottą. Podawać, w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Skomentuj ten przepis