Składniki
- Czas przygotowania: 40 min
- Czas gotowania: 45 min
- Ilość porcji: 5
- Poziom trudności: łatwe
- 1 czerstwa bułka
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki papryki
- opakowanie makaronu cannelloni
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 łyżeczki bulionu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bulionu mięsno-warzywnego
- 10 dag sera gouda
- 12 dag sera mozarella
- przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, gałka muszkatałowa, sól, pieprz
Przygotowanie
Bułkę namoczyć. Marchewki pokroić w kosteczkę, gotować 5 min w osolonej wodzie, odcedzić. Odciśniątą bułkę wymieszać z 1 posiekaną cebulą, mięsem, jajkiem, papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodać marchewkę. Farszem nadziać cannelloni.
Resztę cebuli i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać rozdrobnione pomidory z zalewą. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Gotować 5 min. Sos wlać do formy żaroodpornej. Ułożyć cannelloni.
Stopić masło, oprószyć mąką. Mieszając, podlać rosołem oraz mlekiem. Przyprawić solą, pieprzem i muszkatem. Zagotować, zalać cannelloni. Posypać startym serem gouda. Przykryć plasterkami mozzarelli. Zapiekać ok. 45 minut w temp. 200'C.
Skomentuj ten przepis