Składniki
- Czas przygotowania: 30 min
- Czas gotowania: 1 godz
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 5 małych udek kurczaka
- sól morska
- 1 łyżka oliwy
- 10 małych ziemniaczków
- 3 - 4 ząbki czosnku w łupinkach
- 1 puszka białej fasoli
- 4 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 szklanka wrzącego bulionu
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Udka osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, jeśli były w lodówce, należy je wcześniej ocieplić w temperaturze pokojowej. Doprawić solą morską, odłożyć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek lub naczynie żaroodporne.
Ziemniaki obrać, pokroić na 1-2 cm plasterki, opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, położyć udka skórką do dołu i smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca i złota, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Udka przełożyć do garnka lub naczynia, a na patelnię włożyć ziemniaki oraz czosnek w łupinkach, smażyć przez około 3 - 4 minuty, przełożyć do naczynia z kurczakiem.
Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dodać do garnka z kurczakiem i ziemniakami, włożyć tymianek oraz masło.
Zagotować bulion, wlać do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdjąć pokrywę.
Wyłożyć kurczaka, ziemniaki i fasolkę na talerze i polać dowolną ilością sosu. Można go zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków i łyżkę fasoli.
Tagi: fasolka, jednogarnkowe, kurczak, ziemniaki
Skomentuj ten przepis