Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolką - przepis

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolką
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 30 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 5 małych udek kurczaka
  • sól morska
  • 1 łyżka oliwy
  • 10 małych ziemniaczków
  • 3 - 4 ząbki czosnku w łupinkach
  • 1 puszka białej fasoli
  • 4 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 szklanka wrzącego bulionu
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Udka osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, jeśli były w lodówce, należy je wcześniej ocieplić w temperaturze pokojowej. Doprawić solą morską, odłożyć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek lub naczynie żaroodporne.
Ziemniaki obrać, pokroić na 1-2 cm plasterki, opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, położyć udka skórką do dołu i smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca i złota, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Udka przełożyć do garnka lub naczynia, a na patelnię włożyć ziemniaki oraz czosnek w łupinkach, smażyć przez około 3 - 4 minuty, przełożyć do naczynia z kurczakiem.
Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dodać do garnka z kurczakiem i ziemniakami, włożyć tymianek oraz masło.
Zagotować bulion, wlać do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdjąć pokrywę.
Wyłożyć kurczaka, ziemniaki i fasolkę na talerze i polać dowolną ilością sosu. Można go zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków i łyżkę fasoli.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *