Przepisy kulinarne z fasolka

Gulasz z indyka

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką a następnie podsmażyć na oliwie w rondlu lub dużej patelni. Następnie dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze kilka minut. Potem zalać wodą tak, aby w całości przykryła mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w półplasterki marchewkę, pokrojony w plasterki seler i w części pieczarki. Dusić pod przykryciem około pół godziny (aż mięso będzie miękkie). Po tym czasie dodać groszek i fasolkę i dusić jeszcze 10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolką

Udka osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, jeśli były w lodówce, należy je wcześniej ocieplić w temperaturze pokojowej. Doprawić solą morską, odłożyć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek lub naczynie żaroodporne.
Ziemniaki obrać, pokroić na 1-2 cm plasterki, opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, położyć udka skórką do dołu i smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca i złota, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Udka przełożyć do garnka lub naczynia, a na patelnię włożyć ziemniaki oraz czosnek w łupinkach, smażyć przez około 3 - 4 minuty, przełożyć do naczynia z kurczakiem.
Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dodać do garnka z kurczakiem i ziemniakami, włożyć tymianek oraz masło.
Zagotować bulion, wlać do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdjąć pokrywę.
Wyłożyć kurczaka, ziemniaki i fasolkę na talerze i polać dowolną ilością sosu. Można go zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków i łyżkę fasoli.