Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 25 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Chabrowe Pole
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu jarzynowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małego brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki grubo startego cheddara (ok. 200g)
- przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- grzanki do podania
Przygotowanie
Warzywa obieramy i myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę i ziemniaki w kostkę, cebulę drobno siekamy, brokuła dzielimy na niewielkie różyczki.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę, cebulę i paprykę. Przesmażamy na małym ogniu ok. 10 minut aż zmiękną. Dodajemy mąkę i smażymy mieszając jeszcze 2 minuty. Stopniowo dolewamy bulion mieszając, by nie powstały grudki. Dodajemy ziemniaki, brokuły i przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut aż warzywa zmiękną. Dolewamy mleko i wyłączamy kuchenkę. Gdy zupa będzie ciepła, ale nie będzie już gorąca, dodajemy starty ser i mieszamy tak długo, aż się cały rozpuści. Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Podajemy od razu z ziołowymi grzankami.
Oj zupa idealna na niedzielne leniwe popołudnie 🙂 Pyszna!