Składniki
- Czas przygotowania: 25 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4-5
- Poziom trudności: łatwe
- opakowanie makaronu kokardki
- 2 piersi z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 1 średnia czerwona cebula
- ok. 30 pomidorków koktajlowych
- 1 niewielka papryka
- ser cheddar ok. 200g
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, przyprawy do kurczaka
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami. Warzywa umyć. Pomidory pokroić na pół, paprykę w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, cebulę pokroić w dość grubą kostkę. Wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego.
Przygotować sos beszamelowy. W małym rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i dobrze zamieszać, powoli wlewać mleko, aby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
Gotowy sos wlać do naczynia żaroodpornego na zapiekankę. Całość wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Skomentuj ten przepis