Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa bułka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta czerwonej papryki
- mleko do namoczenia bułki
- tarta bułka do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Przygotowanie
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.
Do miski włożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, jajko, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, pietruszkę i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.
Uformować kotlety. Obtoczyć je bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanej patelki z obu stron, aż będą brązowe (ok. 15-20 minut).
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i na przykład surówka z buraczków lub z marchewki z groszkiem.
Tagi: mielone
Skomentuj ten przepis