Kotlety mielone - przepis

Kotlety mielone
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (6 głosów, ocena: 4,83)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa bułka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, szczypta czerwonej papryki
  • mleko do namoczenia bułki
  • tarta bułka do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na ok. 10 minut.
Do miski włożyć mięso, dodać odciśniętą bułkę, jajko, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, pietruszkę i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.
Uformować kotlety. Obtoczyć je bułce tartej i smażyć na średnio rozgrzanej patelki z obu stron, aż będą brązowe (ok. 15-20 minut).
Podawać z tłuczonymi ziemniakami i na przykład surówka z buraczków lub z marchewki z groszkiem.

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *