Zupa porowo-ziemniaczana - przepis

Zupa porowo-ziemniaczana
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 20 min
  • Ilość porcji: 6
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 40g masła
  • 3 duże pory
  • 1 cebula
  • 350g ziemniaków
  • 800ml wody lub bulionu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Przygotowanie

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą i jasno zieloną część, dokładnie opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W sporym szerokim garnku roztopić masło, wrzucić pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając aż warzywa lekko zmiękną. Zalać wodą, zwiększyć ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Posolić do smaku, dodać oliwę i zblendować na gładki puszysty krem.
Podawać gorącą posypaną szczypiorkiem i grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *