Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 40g masła
- 3 duże pory
- 1 cebula
- 350g ziemniaków
- 800ml wody lub bulionu
- 1 łyżka oliwy
- sól
Przygotowanie
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą i jasno zieloną część, dokładnie opłukać i pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W sporym szerokim garnku roztopić masło, wrzucić pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu ok. 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając aż warzywa lekko zmiękną. Zalać wodą, zwiększyć ogień i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Posolić do smaku, dodać oliwę i zblendować na gładki puszysty krem.
Podawać gorącą posypaną szczypiorkiem i grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Skomentuj ten przepis