Zupa cebulowa - przepis

Zupa cebulowa
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (4 głosów, ocena: 4,75)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 20 min
  • Czas gotowania: 65 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 900 g obranej cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 60 ml koniaku, brandy lub sherry (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • dodatki: bagietka, czosnek, ser

Przygotowanie

Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w poprzek na półplasterki grubości ok. 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztopić masło z oliwą. Ustawić ogień na średni, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 1/2 godziny aż cebula będzie skarmelizowana (w kolorze mlecznej czekolady).
Zwiększyć ogień, wlać wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką, zeskrobać z dna garnka drobne przyrumienienia. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać brandy i jeszcze chwilę pogotować.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni, ustawić kratkę na nieco wyższej półce niż połowa piekarnika. Bagietkę pokroić na kromki i opiec na złoty kolor z dwóch stron na tosterze lub w piekarniku, następnie grzanki delikatnie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, posypać tartym serem i jeszcze chwilę zapiec.
Gorącą zupę wlewać do ciepłych miseczek, przykryć gorącymi grzankami i jeszcze odrobinę posypać tartym serem.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *