Składniki
- Czas przygotowania: 3 godz
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 170 g kruchych ciastek deserowych
- 50 g roztopionego masła
- 500 g twarogu
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody + dodatkowo 1 czubata łyżka żelatyny
- 250 g truskawek zmiksowanych + 100 g świeżych truskawek, pokrojonych
- 300 ml śmietany kremówki 30%, zimnej, do ubijania
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wyłożyć dokładnie pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i uklepać spód i wstawić tortownicę do lodówki.
Twaróg miksować blenderem aż będzie gładki. Dodać cukier wanilinowy i jeszcze przez chwilę razem zmiksować.
Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić a następnie ostudzić. Do galaretki dodać zmiksowane truskawki i wymieszać.
Zimną śmietanę ubić na idealnie sztywną pianę, dodać masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki. Wylać na spód z ciastek i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.
Mmm, sernik z kremówką… Delikatny, truskawkowy, śmietankowy… pycha 😉