Sernik wiedeński - przepis

Sernik wiedeński
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (14 głosów, ocena: 4,57)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Poziom trudności: łatwe
  • 1kg sera śmietankowego
  • 8 jajek
  • 250g margaryny lub masła
  • 300g cukru pudru
  • 50g kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 100ml słodkiej śmietany
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie

Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą motylka - czas ok. 5 min., obr. 3 przy otwartej MT, przełożyć do dużej miski.
Dodać cukier, masło, żółtka i ucierać - czas 5 min., obr. 4. Po upływie 1 minuty dodawać stopniowo śmietanę, ser i pozostałe składniki i ucierać dalej; pod koniec stopniowo zwiększyć obroty do 5 i 6 na kilka sekund.
Utarty sernik przełożyć do miski z pianą i delikatnie wymieszać, a następnie przelać do obficie posypanej bułką tartą formy (standardowo tortownica o średnicy 24 cm) i piec ok. 1 godziny w temp. 180-200'C.

Ciasto można spokojnie przygotować bez użycia Thermomixa. Wystarczy standardowo ubić jajka z solą a potem zwyczajnie utrzeć resztę składników w podanej wyżej kolejności.

Tagi: ,

1 komentarz

  1. kinga 23 grudnia 2013 at 13:58 Reply

    Dziś szukałam przepisu z samego rana.Ten wydał mi się banalnie prosty i w miarę szybki ( mam ograniczony czas, bo w kuchni mogę zrobić cokolwiek , gdy bliźniaki roczniaki śpią lub się bawią).
    Ciasta wyszło bardzo dużo, upiekłam więc tortownicę 23 cm i keksówkę 🙂 Mamy więc teraz zapas sernika na całe święta.:D
    Wyszedł naprawdę smaczny, piekłam w 180 st przez godzinkę i dodałam do przepisu jeszcze 1 budyń waniliowy a zwykły cukier waniliowy na taki z prawdziwą wanilią 😉
    Rewelacja !!!

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *