Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki kawy inki
- 1/2 łyżeczki sody
- olej do wysmarowania blachy
Przygotowanie
Miód podgrzać z cukrem, margaryną i przyprawami. Wymieszać z mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na pożądaną grubość. Powycinać pierniczki, ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170' około 10-15 minut.
Pierniczki po upieczeniu twardnieją. Z powrotem stają się miękkie po około 2-3 tygodniach.
Tagi: Boże Narodzenie, miód
Skomentuj ten przepis